Sogneaften: Foredrag med Naser Khader - ”Sådan blev vi kristne"

© Arte Booking

Dato Onsdag d. 23. september 2020, kl. 19:00
Sted Sognegården, Tofthøjvej 37, 9280 Storvorde

Foredrag 1: Sådan blev vi kristne – en rejse i Jesus og Paulus’ fodspor
Naser Khader kom som 11-årig til Danmark fra Syrien, og nærmest fra første dag blev han fascineret af danskernes forhold til Kristendommen. I sin bog ”Bekendelser fra en kulturkristen muslim” fra 2015 beskrev han mødet mellem sin arabiske baggrund og danskernes protestantisme, og få har som han formået at udfordre og skabe forbindelser mellem de to positioner – og taget slagene for det.

Siden Naser Khader i 2015 tog en Masteruddannelse i Teologi, har Naser Khaders interesse for Biblens historier kun vokset sig større, og da han for et par år siden stødte på en bog om apostlen Paulus, åbnedes hans øjne for et helt nyt perspektiv på Kristendommen.

I ”Sådan blev vi kristne – en rejse i Jesus’ og Paulus’ fodspor” fortæller Naser Khader historien om jøden Saulus, der i årene efter Jesus’ død forfølger de nye kristne. Men efter at have set Jesus i et drømmesyn bliver han omvendt, tager navnet Paulus og vier sit liv til at udbrede det kristne budskab.

I bogen kommer læseren med Naser Khader til Israel og Palæstina, hvor han rejser i de fodspor, Jesus og Paulus trådte for cirka 2.000 år siden. Undervejs trækker teologen og folketingspolitikeren, der har siddet i folketingets kirkeudvalg i mange år, røde tråde fra Det Gamle Testamente over Kristendommens indførelse i Danmark til Reformationen. Og undervejs forsøger han at lære danskerne om deres kristne tro, og besvare det store spørgsmål, om Kristendommen overhovedet ville se ud som den gør, hvis ikke det havde været for Paulus.

Naser Khader indleder bogen med følgende påstand: ”I, danskere, ved for lidt om kristendommen, og det synes jeg er ærgerligt. Det er ærgerligt, fordi vi lever i et samfund, hvor de danske værdier konstant bliver presset af andre ideologier, kulturer og religioner. Danskerne bøjer alt for ofte af for dette udefrakommende pres, og det er fordi, de ikke tager deres kulturelle rødder alvorligt. Fordi de ikke forstår dem godt nok. Når der er noget, man ikke kan forklare, har man svært ved at forsvare det, og så kommer man til at give sig.

Noget af det, der har chokeret mig mest, når jeg har været på foredragsturnéer rundt i det ganske danske land, er den himmelråbende uvidenhed i forhold til kristendommens indflydelse på vort samfund, som jeg ofte har mødt. Endda har jeg mødt den hos folk, der betragter sig som kristne. Det chokerede mig for eksempel, at mange danskere tror, at julen er den vigtigste kristne højtid, at julen er mere central end påsken. Påsken er den – uden sammenligning – vigtigste højtid i kristendommen. Det var jo her Jesus blev taget til fange og korsfæstet.”